Семейство с новородено в родилното

Какво се случва след раждането?

Раждането е, без да преувеличавам, едно от най-важните събития в живота на една жена. Колкото и биологически естествено да е то обаче, винаги има въпроси около самото раждане и всичко което се случва след това. В тази статия събрах няколко основни въпроси и събития, които ме вълнуваха непосредствено преди и след раждането на двете ми деца.

Непосредствено след раждането родилката и бебето се настаняват в родилния сектор на АГ-отделението, където прекарват 3-5 дни под лекарско наблюдение. Това е възстановителен период през който, ежедневно се следи състоянието на майката и новороденото. През това време се правят няколко важни изследвания на бебенцето, а също така и се поставя първата ваксина.

Когато бях бременна с първото си дете горях от желание да разбера какво ме очаква веднага след като родя. Нямах представа какво се случва в родилното или как се записва името на бебето, например. Следродилният период несъмнено е свързан с много промени, както физически и емоционални, така и чисто … документални! Но нека започнем от самото начало.

Какво се случва в родилното след раждането?

Измислихте ли вече името на вашето съкровище? Ако не сте, то тогава се пригответе, защото това ще е първото нещо, което ще ви попитат, след като проплаче бебенцето ви. След това се извършва първият преглед на бебето от неонатолог. Проверява се дишането, цвета на кожата, мускулният тонус, пулсa и реакцията на бебето на дразнения. Бебето се претегля и измерва, а също така се почиства и обработва пъпчето.

Следва първата баня на бебето, която е изключително важна, за да се предпази бебешката кожа от токсините които остават след раждането. Акушерката облича Вашето бебе или вече го увива в завивка можете за първ път да прегърнете малкото човече.

След това персоналът ще ви настани в болничната Ви стая, където ще останете до края на престоя си. В някои болници ще споделяте стаята си заедно с още една или няколко родилки, а други пък разполагат със самостоятелни стаи. В зависимост от политиката на болницата, както и от Вашето състояние след раждането, бебето Ви може да бъде настанено във Вашата стая или в специален детски сектор. След нормално раждане обикновено може да се радвате на компанията на Вашето бебенце още след първите 1-2 часа след раждането.

Ако сте родили с цезарово сечение обаче, ще имате нужда от по-дълго време за възстановяване преди персоналът да доведе бебето при вас. Това е така, понеже докато излизате от упойка може да сте леко дезориентирани и сънливи. Също така и движенията Ви ще бъдат ограничени заради самата операция.

След раждането е време и за първото кърмене на бебето. Някои специалисти съветват това да става непосредствено след раждането, буквално минути след това, за да може възможно най-бързо да се стимулира лактацията и да започнете успешно да кърмите. В повечето болници това е възможно едва когато с бебчето се настаните в стаята си и можете на спокойствие да започнете с опитите за кърмене. Кърменето на вашето новородено в болницата може да бъде трудна задача, особено ако сте майка за първи път. Но не се притеснявайте, медицинските сестри са там, за да помогнат!

Запознайте се с персонала, за да се чувствате комфортно да помолите за помощ, когато е необходимо. Сестрите работят на смени, така че вероятно ще срещнете няколко по време на престоя си. Най-важното е да останете спокойни и да не се отчайвате, ако в началото нещата не вървят както трябва. Ако искате да получите повече информация за това какво да очаквате когато кърмите за първи път, Ви съветвам да разгледате книгата Всичко за кърменето – или почти всичко, но практично на Христина Янева – Хедра.

Престоят в родилното отделение е първата възможност да се сближите с Вашето новородено бебе. Този процес на свързване ще бъде различен за всеки родител. Възползвайте се максимално от времето в родилното, докато все още не са започнали ежедневните домашни задължения и просто се насладете на компанията на малкото създание.

Какви документи се оформят след раждането?

Ако с партньорa Ви нямате сключен граждански брак, то тогава той има важната задача да припознае детето си в 3-дневен срок след раждането. Това той може да направи като подаде специално заявление в болницата, в което също така ще посочи че желае детето да носи и неговото име и фамилия.

Актът за раждане също трябва да се оформи възможно най-скоро след раждането. Той се издава в отдел ГРАО в съответната община, като за целта също трябва да се подаде заявление до 7 дни след раждането. При подаването на заявлението ще са необходими личните карти на двамата родители и документ, удостоверяващ раждането, издаден от болницата. Служителите по гражданското състояние ще издадат акта за раждане безплатно в рамките на 14 дни.

Възможно е още докато сте в родилното отделение да Ви помолят да посочите личния лекар на Вашето бебе, за това е добре да го изберете още преди раждането. Това може да е както Вашият личен общопрактикуващ лекар, така и специалист педиатър. За целта се попълва регистрационна форма за първоначален избор на личен лекар, която може да Ви предоставят още в болницата или да си набавите такава от районната здравноосигурителна каса по местоживеене. Обикновено след изписването, избраният личен лекар прави домашно посещение за да прегледа бебето и за да ви даде препоръки за грижите от които се нуждае то.

Преди да тръгнете към вкъщи, от болничното заведение ще Ви издадат и втория болничен лист, който също така ще трябва да предоставите на работодателя си. Този болничен лист е за период от 42 дни след раждането, така че имайте готовност след този срок да се снабдите с още един – последен, който се издава от педиатъра на детето или от вашия личен лекар.

Какво трябва да знаете за вашето новородено?

Важно е да знаете, че вашето новородено ще се адаптира към новия свят, а първите няколко седмици от живота могат да бъдат много трудни за него. Толкова много се случва, че за малкото човече е трудно да разбере какво се става със света около него.

Ако сте нов родител, може би се чудите какво да направите за вашето новородено, за да бъде то щастливо и здраво. Знаете, че то трябва да яде на всеки няколко часа и да спи почти през цялото време. Но какво друго трябва да знаете?

Как се храни новороденото?

След като бебето се роди, ще отнеме известно време, докато храносмилателната система на бебето се развие напълно. Това означава, че кърмата или адаптираното мляко трябва да се дават на бебето на всеки 2-3 часа в продължение на поне няколко месеца. Честотата на хранене ще варира от дете на дете, но можете да очаквате постепенно да намалява с течение на времето, докато бебето не яде само веднъж на всеки няколко часа (или по-малко).

Сега, нека поговорим за количеството хранене на новородено след раждането. Отговорът на този въпрос зависи и от възрастта на вашето бебе. Новородените, които са на възраст под един месец, трябва да имат шест или повече мокри пелени на ден и поне три изхождания.

Вашето мъниче има малък стомах и ще приема по-малко мляко, отколкото бихте си представили. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да предложите гърдата или шишето при поискване и да не планирате хранене.

Първите няколко дни от живота на вашето бебе са от решаващо значение за установяване на рутината на хранене, която то ще следва до края на живота си. Кърменето е естествен начин за хранене на вашето бебе, който не съдържа добавки и химикали. Трябва да знаете, че кърменето също помага за установяване на връзка между майката и детето, което може да бъде много важно и за двама ви в дългосрочен план.

Колко спи новороденото?

Новородените прекарват по-голямата част от денонощието в сън. Това е така, защото през този период протичат процеси на усилен растеж. Освен време за почивка, сънят е и времето, в което се синтезират редица хормони, отговорни за растежа и развитието на бебето. Количеството сън за всяко новородено е различно, в зависимост от нуждите му, но обикновено това е между 14 и 17 часа сън за едно денонощие. Поради необходимостта от хранене, този сън обикновено се разделя на няколко по-кратки периоди.

Постепенно, този обем от 14-17 часа се разделя така, че по-голямата част от него се случва през нощта, а през деня се наблюдават по-кратки дремки, разделяни от време за будуване. Обикновено едно новородено може да спи от 3 до 5 пъти през деня, като тези дремки варират от 20-30 минути до няколко часа.

Първите три месеца са най-важни за развитието на съня на вашето бебе. През това време те ще развият своя циркаден ритъм и ще установят модел на сън, който ще продължи до края на живота им.

Има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на вашето бебе да създаде здравословни навици за сън:

  • Създайте рутина с ритуали преди лягане;
  • Създайте безопасна и удобна среда за сън;
  • Използвайте успокояващи техники като повиване или бял шум;

Може да научите повече за съня на новородените в тази статия.

Споделете тази статия