newborn-sleep-5-essentials

Сънят на новороденото: Интервали на будуване, режим и асоциации

Едва ли има нещо по-умилително от гледката на спящото Ви новородено бебче. Неотдавна сте станали родители и Ви се струва, че можете да прекарате целия ден само гледайки наследника как спинка сладко-сладко. Съвсем скоро обаче „Сънчо“ започва да прекарва повече време в наблюдение на заобикалящата го среда, а Вие започвате да се чудите „Няма ли да спи?!“. Не закъсняват и безсънните нощи и тогава разбирате, че онзи, който е измислил фразата „Спи като бебе“, е имал предвид всичко друго, но не и спане в действителност.

Когато аз станах майка за първи път, се оказа, че има много неща за бебешкия сън, които не знам и че някои неща хич не се усещат „интуитивно“. Оказа се също, че в интернет има купища от информация по темата, а „бабешкия“ опит не винаги съответстваше на конкретната ситуация.

В тази статия събрах някои от нещата, които биха помогнали на новия родител да разбере по-добре нуждите за сън на новородените, а с това да помогне както на себе си, така и на своето малко бебе да получи почивката, от която се нуждае. В статията ще прочетете:

  С какво се отличава сънят на новороденото?

  Новородените прекарват по-голямата част от денонощието в сън. Това е така, защото през този период протичат процеси на усилен растеж. Освен време за почивка, сънят е и времето, в което се синтезират редица хормони, отговорни за растежа и развитието на бебето. Количеството сън за всяко новородено е различно, в зависимост от нуждите му, но обикновено това е между 14 и 17 часа сън за едно денонощие. Поради необходимостта от хранене, този сън обикновено се разделя на няколко по-кратки периоди.1

  Постепенно, този обем от 14-17 часа се разделя така, че по-голямата част от него се случва през нощта, а през деня се наблюдават по-кратки дремки, разделяни от време за будуване. Обикновено едно новородено може да спи от 3 до 5 пъти през деня, като тези дремки варират от 20-30 минути до няколко часа.

  Какво са интервали на будуване и защо са важни?

  Будно време или време за будуване е това време, през което бебето не спи. В първите дни от живота на новороденото това време е едва няколкото минути, но с течение на времето този интервал започва да се увеличава. И преди да си кажете, че това е очевидно и че не Ви предоставям никаква нова информация, нека Ви кажа, че именно размера на будното време определя дължината на дремките и дори качеството на нощния сън.

  В зависимост от възрастта на бебето оптималния размер на времето за будуване се променя. Когато този размер е прекалено малък – бебето е било будно за по-кратко време – резултатът може да са по-кратки дремки през деня или дълги периоди на будуване през нощта. Това е така понеже бебето не успява да изразходи цялата си енергия, в следствие на което не е достатъчно изморено за да спи по-продължително, а пък през нощта „се сеща“, че има важни неща за правене, които е проспало през деня.

  Противно на „бабешките“ препоръки да държим бебето повече будно, за да спи по-добре, ако времето за будуване надхвърли оптималния размер за възрастта, то тогава бебето ще се преумори и заспиването ще бъде изключително трудно.

  ВъзрастМаксимално будно време
  0 – 1 месец45 минути – 1,5 часа между дремките
  1 – 2 месеца1,5 – 2 часа между дремките
  2 – 3 месеца2 – 2,5 часа между дремките
  Интервали на будуване на бебе 0-3 месеца

  Стойностите в таблицата по-горе са максималните за възрастта, като по-големият индекс се отнася за по-високата възрастова граница. Например, бебенце на две седмици може да будува около 45 минути без да се преумори, а в края на първия месец това време вече е около 1,5 часа. Ако бебенцето Ви системно будува за интервали по-дълги от оптималния максимум, то е възможно да се натрупат високи нива на преумора, а бебето да стане много неспокойно, раздразнително и трудно за приспиване.

  Какво са асоциации за сън?

  Асоциациите за сън са всички онези знаци, предмети или действия от заобикалящата среда, които подсказват на бебето, че е време за сън. Такива са например креватчето, биберонката или приспивната песен. За един възрастен това са възглавницата и завивката или дори 5-10 минути в социалните мрежи преди сън.

  Асоциациите за сън за изключително важни при формирането на навиците за сън, защото избрани правилно, те могат да улеснят приспиването на бебето, както и да му помогнат да се научи да запива самостоятелно. Когато системно повтаряте едно и също действие преди бебето да заспи, то се превръща в асоциация и става част от навика за сън. Такива асоциации също са кърменето (или хранене от шише) и движението (люшкане, подрусване, носене на ръце, возене в количка).

  Важно е да изберете такива асоциации, които са лесни за повтаряне при всяко приспиване и не предразполагат към нужда от Вашето присъствие и активно участие в приспиването. По-долу ще откриете списък с добри асоциации за сън, които може да включите във вашия ритуал преди сън:

  • Залъгалка (намалява и риска от СВДС 2);
  • Спален чувал или повиване (за бебенца до 4 месеца);
  • Креватче;
  • Тъмна стая;
  • Бял шум;
  • Приспивна песен;
  • Пижама;
  • Смяна на пелена преди сън;

  Освен че могат да улеснят приспиването, асоциациите са важни и за постигане на добър нощен сън. Това е така, тъй като с порастването на бебето се променя и естеството на неговия сън, което се случва около 4-тия месец (т. нар. регресия на съня в 4-тия месец). Това е етап на развитие, в който се променят циклите на съня и ако до този момент те са били 3-4 часа, сега те вече са по 1,5 часа, както са и при възрастните. Това е момент в който повечето родители срещат големи трудности със спането на бебето си.

  Всеки човек, както и бебетата следват естествен ритъм на сън, който е обособен от цикли с редуващи се фази на лек и дълбок сън. Когато навлезем във фаза на лек сън, ние се будим за кратко и след това заспиваме отново, за което като дори не си спомняме. Това е така, защото можем да заспиваме самостоятелно. При бебетата, които са свикнали да разчитат на чужда помощ за приспиване – асоциация (кърмене, люшкане, носене), фазата на лек сън може да означава напълно събуждане. Докато не се възобнови онази асоциация, която му е помогнала да заспи в началото на съня, бебето няма да може да заспи отново. Това е и причината някои бебета да спят добре докато се возят в количка (асоциацията е движението, което им действа успокояващо), а в момента, в който спрете да ги возите – те се будят.

  Може ли да създадем режим на новороденото?

  Още преди да могат да говорят и да разбират езика ни, малките бебенца имат възприятия за света около себе си и лесно свикват с повтарящи се събития. По този начин започват да разпознават кое действие след кое следва, а когато дните им следват определена рутина, те се чувстват по-спокойни. Въвеждането на такава рутина не е никак трудно и можете да започнете дори само няколко дни след раждането.

  Така например при всяко събуждане на бебето, може първо да смените пелената, а после да го нахраните, след което съвсем малките бебенца са готови пак да подремнат. Скоро тази поредица от дейности ще включва и по-дълъг период на будуване, който, съобразен с оптималното време за възрастта, съвсем естествено формира и дневния режим на бебето. По този начин се образуват няколко блока от повтарящи се действия.

  Препоръчително е тези действия да се случват именно в последователността сън-хранене-будуване-сън за да се избегне асоциирането на храненето с приспиването.3 Сученето има много успокояващ ефект за бебетата и когато храните бебето си към края на будния интервал, вероятността то да заспи е много голяма. Така лесно може да се създаде зависимост от кърмене или даване на шише за приспиване, което от своя страна да увеличи вероятността от чести нощни будения.

  Защо часът за лягане вечер има огромно значение?

  Един от най-ценните съвети, които получих след раждането на дъщеря ми беше да си избера един час привечер, който е удобен за мен, и всеки ден точно в този час да къпя бебето. След вечерната баня следва ежедневния бебешки масаж и последното хранене за деня.

  Следвайки този съвет установих, че вечерното къпане постепенно се е превърнало в основния елемент от режима на бебето, тъй като това постоянство помага на мъничето да се ориентира кога свършва светлата – забавната и изморителна част на деня, и кога идва тъмната част – времето за почивка. Този вечерен ритуал помага за естественото обособяване на деня и нощта при бебето.

  За да спомогнете този процес максимално е хубаво, след последното хранене, да приглушите възможно най-много светлината и да прекратите всякакви стимулиращи звуци и дейности чак до сутринта. Някои специалисти дори препоръчват бебетата да спят в непрогледно тъмна стая, а нощните хранения да бъдат на много слаба нощна лампа. Ако през нощта Ви се налага да сменяте пелена, то е важно да го правите преди храненето, без да осветявате излишно стаята, като не говорите изобщо или говорите много тихичко, за да не разбудите съвсем бебенцето.

  Когато избирате часа за вечерното къпане (вечерния ритуал за сън), е важно този час да бъде съобразен с другите ежедневни дейности в домакинството, както и с лягането на по-големите деца, ако има такива. Също така часът не трябва да е много късно вечер. Последните изследвания на детския сън са категорични, че сънят от 19:00 до 00:00 е най-възстановяващ и важен за когнитивното развитие и емоционалното регулиране при най-малките. Повече за важността на нощния сън при малките деца може да научите тук.

  Добър момент за започване на вечерния ритуал е времето между 18:00 и 20:00 ч. Все пак, ако установите, че бебенцето Ви се буди много рано сутрин (буденето преди 7:00 се смята за прекалено рано събуждане) това вероятно е знак, че трябва да изместите заспиването вечер по-рано. Винаги предоставяйте възможност на бебето си да спи най-малко 11 – 12 часа през нощта, тъй като това е най-важният сън за него.

  Източници
  1. https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep/how-much-sleep-do-kids-need;
  2. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Preventing-SIDS.aspx;
  3. https://www.motherandbaby.co.uk/baby/sleep/routine-easy-principles/

  Photo by Dominika Roseclay from Pexels

  Споделете тази статия