sitting baby

Откога мога да слагам бебето да седи?

Еуфорията по раждането и започването на новия Ви живот с бебе вкъщи вече Ви се струват като далечен спомен. Новият член на семейството вече неуморно раздава умилителни усмивки и е все по-запленен от заобикалящата го среда. Започвате да се чудите дали това по-цял-ден-лежащо бебе не скучае и дали не е дошъл моментът да му помогнете да седне.

За да може бебето да заеме седнала позиция е необходимо мускулите на гърба и врата му да са добре укрепнали. Опитите за изправяне и подпиране на бебето по-рано, отколкото то е готово, могат да бъдат не само вредни, а също така да възпрепятства усвояването на други, важни за моторното развитие, умения. Подготовката на телцето му за сядане започва с усвояване на умението да се преобръща от гръб по корем и обратно, а точният момент, в който бебето е готово да седи, зависи от редица фактори.

Когато дъщеря ми беше на около 5 месеца, познати ме посъветваха да започна да я слагам в ъгъла на дивана за да се научи да седи. И така, към всичките й ежедневни занимания аз чинно прибавях и седене. Дали в ъгъла на дивана, или на земята, подпряна с възглавници, аз упорито я слагах да седи.

Това ново положение й беше много забавно в продължение на първите 2 минути, след което започваше да протестира и да се изплъзва за да легне по гръб. Нищо от това не ме навеждаше на мисълта, че може би още не е готова да сяда. Нещо повече, на 5 месеца, тя още не можеше (или по-скоро не искаше) да се обръща от гръб по корем и обратно. Това умение тя усвои чак след като беше навършила 7 месеца. Доста по-късно разбрах, че когато съм започнала да я слагам в седнало положение, аз съм прекъснала естествения ход в усвояването на двигателни умения.

Признаци, че бебето е готово да сяда

Всяко едно дете със собствено темпо достига до различните етапи от своето развитие, за това, когато става дума за усвояване на определено умение, специалистите дават времеви диапазон, в който е нормално това да се случи. Въпреки това е възможно Вашето дете да не попада в този диапазон и пак да се развива нормално. За да може да се задържи в седнала позиция, гръбнакът на детето трябва да е достатъчно укрепнал. Това обикновено се случва между 4-тия и 6-тия месец, като това зависи от редица фактори.

Ето и ориентировъчен списък с признаци, че бебето е готово да сяда:

  • Стабилно държи главата си изправена, когато е поставено по корем;
  • Преобръща се самó от гръб по корем;
  • Преобръща се самó от корем по гръб;
  • Когато е поставено по корем се повдига на ръце (като мини лицева опора);
  • Остава в седнала позиция за продължително време, без да протестира или да се изплъзва;
  • Проявява интерес към седенето.

Дори и да показва всички от изброените признаци, никога не насилвайте бебето да сяда, ако то плаче или самó се измъква от тази позиция. Ако това се случва, най-вероятно гръбнакът на бебето не е достатъчно укрепнал, а тежестта, която му се налага да понесе е твърде голяма. Бъдете търпеливи и изчакайте ден-два преди пак да решите да изправяте бебето в седнала позиция. Позволете на детето си самó да усети момента, в който е готово да заема тази нова поза, а когато той настъпи със сигурност ще разберете.

Необходимо ли е да помогнем на бебето да седи?

Ако не бива подпомагано да заеме седяща позиция, бебето естествено ще започне да прави опити за сядане около 7-мия месец. позиция. Тогава съвсем самостоятелно би могло да се научи и да седи.

Разбира се, с нашата помощ този процес може да се ускори, но по-бързото достигане на основните моменти равнозначно ли е на по-добро развитие? Ако детето ви се научи да седи самостоятелно на 4 месеца, означава ли това, че то се развива по-добре от връстниците ли?

Помислете само: когато детето е поставено в тази нова позиция, ние автоматично го правим зависимо от помощта ни – то рядко може само да се измъкне от нея без да падне, а това го прави неуверено в собствените си възможности. Ако обаче го оставим да овладее преобръщането по корем и обратно, то естествено ще започне да експериментира със следващото предизвикателно движение.

Ако все пак сте решени, че не можете да чакате детето Ви само да достигне то този ключов етап от развитието si и сте убедени, че трябва да му помогнете, не забравяйте да проявите търпение и да не насилвате детето, ако то видимо не се чувства комфортно.

Негативите на ранното сядане

Пречи на свободното движение

Когато оставим бебето да седи, ние го приковаваме на едно място, като ограничаваме свободата му на движение. Когато то не може самó да излезе от тази позиция, то не може да се движи свободно. По този начин ние отнемаме от времето, в което иначе бебето би могло да упражнява и усъвършенства уменията, които вече е усвоило.

Бебешките шезлонги, пуфове, седалки и люлки, всички те ограничават свободното движение на детето. Те възпират вътрешния порив за движение и опознаване на света, който всяко едно дете притежава.

Навик

Когато системно започнете да изправяте детето си в седнало положение, то бързо изгубва интерес да прекарва време легнало. Малките деца лесно се адаптират към нови положения, а веднъж свикнало да седи, бебето Ви ще започне да очаква от вас да го поставяте в тази позиция. Скоро няма да иска да прекарва почти никакво време лежешком, време, което е основата за усвояване на умения като превъртането и пълзенето.

Забавяне, прескачане на етапи в моторното развитие

В развитието на всяко едно дете са обособени основни моменти, крайъгълни камъни, през които всяко преминава. Всеки един от тези моменти е основа за усвояването на нови умения, основа без която развитието би било много трудно, че дори и невъзможно.

Ако намесата ни в това усвояване не е целесъобразна, тя може да нанесе повече вреди отколкото ползи. Точно както стана с моята дъщеря, това би могло да забави или попречи на последователното усвояване на други важни умения в моторното развитие на детето (като преобръщане, приплъзване и пълзене).

Естествено моторно развитие

Когато оставим развитието на нашето дете да се случва естествено, без нашата намеса, ползите са не само по отношение на моторно-двигателните умения, но също така можем да наблюдаваме такива и в емоционално-интелектуален аспект.

Процесът на овладяване на едно умение след друго, усилието, дори и неуспехът са важна част във формирането способността на едно дете да учи като цяло. Възможността да постигне нещо самó, да открие една напълно непозната до момента перспектива, благодарение на собствените си усилия, е основата в изграждането на неговата самостоятелност.

То опознава радостта и удовлетворението, които произтичат от неговия успех, резултат от неговото търпение и упоритост. „

Д-р Еми Пиклер, Спокойни бебета бебета – доволни майки

Когато позволим на невръстното си дете да изследва света около себе си, ние подхранваме неговата самоувереност и не създаваме излишна зависимост от постоянната ни намеса.

Доверете се на бебето си

Противно на схващането на повечето родители, а и на цялото човечество като цяло, бебетата съвсем не са малки безпомощни същества, зависими само и единствено от нашата помощ и грижа. Напротив, те разполагат с огромен ресурс за учене, адаптиране и усвояване на нови умения, който дори ни е трудно да си представим. Помислете само, че едно бебе, което на 1 месец не може добре да контролира движенията на собствените си ръце и крака, след 12 месеца вече може да ходи без каквато и да е помощ. Тази промяна за вас и мен би била равносилна на това за една година да се научим да летим.

Естествено всеки един родител е нетърпелив да види пълзящото си дете, после проходилото си дете, после тичащото си дете и така до безкрай. Така както нашите родители нямат търпение да ни видят в университета, после да го завършим, после да започнем работа и да създадем семейство, после деца… Разбирате какво имам предвид, нали? Никой от нас не би се чувствал уверен в себе си и в избора си, ако минава през тези важни етапи от живота си под натиска на своите родители.

Ясно е, че и без нашата помощ детето ще се научи да сяда. Да, може би една идея малко по-късно в сравнение с приетата практика, но за къде бързаме всъщност? Ако се замислим 2-3 месеца са една прашинка на фона на целия човешки живот. А вие кога за първи път започнахте да сядате? Ако не можете да отговорите на този въпрос, явно че не е чак толкова важно в крайна сметка.

Най-добрия подарък, който можете да направите на своето невръстно дете е да му дадете Вашето доверие. Доверие в това, че е малко, но способно човече, разбиращо по-добре от всеки своите нужди и възможности. В крайна сметка, това крехко и на пръв поглед безпомощно създание притежава най-голямата свръх-сила на планетата, а именно да се превърне в човек.

Photo by Anastasiya Gepp from Pexels

Споделете тази статия