тръшкането-при-децата

Гневни изблици и тръшкането при децата: Какво да правим?

Тръшкането при децата е много стресиращ момент за всеки родител, за това е важно да знаем как да се справим с тези гневни изблици.

Не е необичайно малките деца да се тръшкат. Може да го направят, когато не постигат своето или когато са разочаровани. Тръшкането може да бъдат резултат от неспособността на детето да се изрази с думи или пък от изблик на силни емоции, които детето не знае как да контролира.

Има различни подходи, които родителите могат да предприемат за справяне с гневните изблици и тръшкането при малките деца. Един от начините е да разпознаете причините, които стоят зад избухването и да се опитате да се справите с тях възможно най-бързо. Друг начин е да не се противопоставяте на тръшкането на детето си, а да го оставите на мира, докато избликът приключи от само себе си.

Когато детето ви започне да избухва, не го игнорирайте. Отделете време, за да разберете какво се случва с тях и им дайте малко време да се успокоят, преди да възобновите разговора с тях.

Какви са причините за тръшкането при малките деца?

Гневните изблици и тръшкането са изключително чести в ранното детство и са знак за нарастващата независимост на детето и опитите за упражняване на контрол над неговата собствена средата.

Тръшкането е напълно естествено състояние при децата, като причините за него може да бъдат най-различни, като на пример:

  • медицинско състояние (болест, температура, никнещи зъби и т.н.);
  • глад;
  • умора;
  • скука;

Причините за тръшкането при малките деца могат да варират от глад до скука или дори разочарование от нова играчка. Най-добрият начин да се справите с тези изблици на гняв е да се опитате да идентифицирате причината и след това да работите по разрешаването й.

Някои деца може да имат медицинско състояние, което им причинява стрес или болка, което може да доведе до гневни избухвания или тръшкане.

Когато едно малко дете достигне точката, в която става по-мобилно и вербално, то може да се почувства разочаровано от липсата на способност да общува. Разочарованието на детето може да доведе до нервни изблици, а тези избухвания са не само често срещано явление за родителите, но и за възпитателите в детските заведения.

Какво да правим когато детето ни се тръшка или има гневни изблици?

Има някои неща, които родителите, могат да направят, за да им помогнат на децата си се опитат да се успокоят и да спрат избухването изобщо да се случи.

В книгата си „Спокойни родители – щастливи деца“ известният експерт по родителство д-р Лора Маркам споделя някои от съветите, които могат да помогнат, когато детето Ви минава през труден момент. Една тактика, която тя препоръчва, е „да слушате повече, да питате по-малко“. Освен това те препоръчва да бъдете много внимателни, когато давате на детето си съвети, които вие самите не бихте желали да приемете. Ето и още малко от безценните съвети, които д-р Лора Маркам споделя в своята книга:

Изчакайте детето ви да се успокои, преди да правите нещо друго. Това ще даде възможност на детето ви да се отпусне и да се върне към нормалното.

Смегчете правилата в дадения момент – уверете се, че не сте прекалено строги и че правите всичко възможно да виждате голямата картина.

Починете си за малко от налагането на правила – отпуснете се, събуйте обувките си и отдъхнете за момент!

Дайте на детето си избор и контрол върху средата му. Ако децата се борят с емоциите си, може да са разстроени, защото се чувстват така, сякаш нямат контрол върху това, което им се случва.

Съчувствайте им – не ги съдете и не ги карайте да се чувстват по-зле от това, как се чувстват – това само ще разпали огъня на тръшкането.

Бъдете до тях – не е нужно да решавате проблемите им, просто ги подкрепяйте и изслушвайте. Покажете състрадание – това много помага за успокояването на детето.

Намерете утеха и подкрепа от членове на семейството или учителите, ако тръшкането продължава за продължителен период от време.

Тръшкането и гневните изблици са част от това да си дете. Децата трябва да се научат как да управляват емоциите си и да разбират кога нещо ги разочарова.

Ако искате да научите 5 неща, които да направите, за да помогнете на детето си да спре да избухва – продължете да четете.

5 неща, които можете да направите, за да помогнете на детето си да спре да се тръшка

Понякога може да бъде много трудно да се справим с детското тръшкане, а също така и изключително разочароващо. Често тръшкането и гневните избухвания се предизвикват от чувство на неудовлетвореност, глад, умора или нужда на детето да бъде независимо. Следните четири съвета могат да помогнат на детето ви започне да се тръшка по-малко:

1. Помогнете на детето си да възприеме положителните качества на своите братя и сестри, родители и хората, които се грижат за него.

Въпреки че е трудно да се помогне на децата да преодолеят изблиците на гняв, е полезно да се опитате да преосмислите тяхната перспектива. Ако тригодишно дете избухне в автобуса, защото иска да има собствено място, а вие не можете да му предложите такова, кажете му, че ще получи собствено място, когато се прибере вкъщи. Можете също така да им кажете, че ако децата се редуват или споделят мястото си, за всекиго ще има къде да седне. Казано с други думи, научете детето си да вижда чашата наполовина пълна и моделирайте такова поведение, на което искате то да поддръжава.

2. Уверете се, че детето ви е добре нахранено и отпочинало, преди да излезете от дома си

Често срещана причина за гневни избухвания са гладът и умората. Помогнете на детето си да съхрани енергията си, като предоставите опции за успокояващи дейности като книжки за оцветяване или тихи игри. В някои случаи може да е полезно за децата да подремнат за кратко, преди да тръгнат за приключение или събитие, така че да са готови, когато то започне. Нивата на кръвната захар на децата падат по-бързо, отколкото можем да си представим, поради което, когато огладнеят, те могат да избухнат като мълния.

3. Научете детето си как да се справя с разочарованието, глада и умората

Трудна задача или разочароващо събитие често са причина за тръшкането на малкото дете. Да научите детето си как да се справя с разочарованието, да бъде търпеливо и да изследва чувствата си, може да му помогне да израсне тези моменти. Ако сте твърди, но спокойни и изразявате много съчувствие, те ще са по-склонни да съдействат, когато се почувстват разочаровани в бъдеще. Това може да помогне за намаляване на броя на избухванията на детето ви.

4. Не крещете и не наказвайте детето си за това, че се тръшка.

Избягвайте да наказвате детето си, защото е изпуснало нервите си. Винаги е неразумно да крещите или да се карате на детето си, тъй като от това няма има никаква полза и само ще ескалира емоционалното му състояние. Също така е най-добре да се въздържате от всякакъв вид физическо наказание, тъй като това също само ще влоши поведението на вашето дете.

5. Не приемайте лично тръшкането на детето си

И така, прекарахте последните два часа в готвене и сега Вашето неблагодарно дете хвърля чинията си на пода. В този момент гневът е най-лошият ви съветник. Не бива да приемате това поведение лично, просто защото детето ви има изблик на гняв или някаква криза. Вашето дете не е виновно за това състояние, не и съзнателно. Просто това е техният начин на да комуникират негативните си емоции и е важно да бъдат изслушани и разбрани.

Ако детето ви се се тръшка, вероятно то се чувства разочаровано от себе си и от неспособността си да получи това, което иска, или да разреши проблемите само.

Трудно е да се справите с нервните изблици и тръшкането, особено когато се случват толкова често. Първата стъпка е да не се поддавате на изблиците на детето си. Това означава не им давате това, което искат или да им угаждате, защото просто те така искат. Вместо това, най-доброто нещо, което можете да направите, е да изчакате тръшкането да приключи и след това да обясните, че не можете да удовлетворите техните искания, точно сега. Обяснете, че гневните изблици са нещо, което децата трябва да се научат как да се контролират и вие ще им помогнете в този процес, като бъдете търпеливи, докато се справят със своя изблик.

Как да спрем цикъла на тръшкането, преди да е започнал?

Цикълът на тръшкането (нервния изблик) е верига от събития, която започва с негативна емоция на детето и завършва с негативно поведение на детето. Най-добрият начин да спрете цикъла на тръшкането, преди да е започнал, е да помогнете на детето си да се научи как да управлява емоциите си. Можете да направите това, като го научите как да идентифицира и квалифицира емоциите си, както и да го научите на успокояващи стратегии и умения за решаване на проблеми.

Първият изблик на гняв при някои деца се случва, когато са гладни. Други причини могат да бъдат краят на изтощителен деня, умора, болест и никненето на зъби. Някои деца може също да се тръшкат, за да ви кажат, че това, което правят в дадения момент ги напряга и имат нужда от почивка. Тръшкането често се появява в моменти на силен стрес, преходи или промени в дневния режим или средата, както и по време на преминаване от една ситуация в друга. При децата гневното поведение обикновено е отговор на импулсивна нужда или силна емоция, която детето не може да контролира.

Ако обърнете по-голямо внимание на това кога детето ви избухва, вероятно ще откриете, че има определен модел или тенденция. Когато успеете да идентифицирате фактора, който отключва негативната емоция, можете или да предотвратите гневния изблик, или да се подготвите като запазите спокойствие, докато помагате на детето си да премине през бурята.

Споделете тази статия