Как Мария Монтесори промени образованието

Как Мария Монтесори промени образованието в над 110 страни?

Вече повече от век, методът Монтесори тихо революционизира образованието. Има повече от 20 000 Монтесори училища в 110 страни по света, като само 5000 от тях са в Съединените щати. В България тази цифра вече наброява 20 учебни заведения, по данни на Монтесори общност България.

Към днешна дата философията на италианския педагог Мария Монтесори придобива все повече и повече популярност не само в академичната общност, тъй като броят на родителите, които решават да адаптират методологията й у дома си продължава да расте.

В следващите родове ще проследим пътя на развитие на този революционен за времето си подход към детското образование. Предстои ни да разберем как точно визията на една италианска лекарка, за развитието на човешкото същество, промени концепцията за образованието на милиони хора по света.

Какво представлява методът на Мария Монтесори?

Монтесори учебната програма е уникален образователен метод, който влияе положително върху живота на децата. Този метод на обучение се отличава със своята многовъзрастова класова структура и проучвателни подходи.

Вместо да се придържат към напрегнати традиционни училищни методи с оценки и тестове, програмите Монтесори дават на учениците образователни инструменти, подходящи за техните възрастови групи, и им позволяват да избират собствената си работа и да учат в среда на сътрудничество.

Едноименният метод на обучение е разработен от италианския лекар и педагог Мария Монтесори. Тя се интересувала от това какво кара едно дете да учи и изучавала образованието отблизо, включително измервайки интелектуалното развитие на децата.

Нейните наблюдения я накарали да разработи теория за образованието, която не била просто да преподава на децата специфични знания или умения, но и да работи с техните естествени способности, за да ги насърчи да развиват тези умения сами чрез прогресивна дисциплина.

Основните принципи на Метода Монтесори
Основните принципи на Метода Монтесори

Приносът на Мария Монтесори има голямо влияние върху децата по света. Скорошно проучване показва, че този образователен подход води до значително по-високи нива на мотивация, интерес и ангажираност с работата в училище и свързаните с училището задачи. Днес частните Монтесори училищни системи процъфтяват и се очаква да продължат да го правят.

Повече за самия метод може да откриете тук.

Как Методът Монтесори стана световно признат и промени разбиранията за образованието?

Казват, че Мария Монтесори е апостолът на себеоткриването.

  • Нейната работа е повлияла на Пиаже, Фройд и Ериксън, както и на много педагози.
  • Често срещаните в днешно време маси с детски размери и столчета, практически игри и образователни играчки са само част от приноса на Монтесори в образователната система.
  • Практиката да се позволява на децата да седят на пода, която днес е нещо обичайно, е една от революционните идеи, която Монтесори прилага за първи път в първото си училище през 1906 г.
  • Изследванията и експерименти си, Мария Монтесори публикува в петнадесет книги и много статии между 1909 и 1947 г., на италиански и на английски език.
  • Шест години след откриването на първото й училище вече има звена за обучение на учители по нейния метод и Монтесори училища на пет континента., а първата книга й „Методът Монтесори“, е преведена на 10 езика.
Мария Монтесори
Мария Монтесори преподава своите методи

Монтесори е била противоречива фигура в образованието приживе, тъй като методите й са били, меко казано иновативни, за изключително консервативната по онова време Италия. Безспорна е обаче нейната отдаденост към изучаването на човешкия интелект и усърдната й работа за усъвършенстване на образователните подходи. Нейните изследванията и проучвания оказват голямо въздействие върху трансформирането на облика на образованието.

В детайли

Една амбициозна жена

Мария Монтесори, родена в Италия през 1870 г., е била изключително умна и амбициозна млада жена. Родителите й са били образовани хора от средната класа.

На 13 години, Мария става първата жена, приета да учи в технически институт за момчета, отваряйки вратите за повече жени в инженерството, преобразявайки трайно идеалите за половото разделение.

След време обаче тя променя решението си и открива призванието си в лекарската професия. Тя кандидатства в медицинската програма на Римския университет, но е отхвърлена. Мария взема допълнителни курсове, за да се подготви по-добре за влизане в медицинското училище. С много усилия тя успява да влезе, проправяйки пътека за бъдещите жени в областта.

Когато завършва медицинско училище през 1896 г., Мария е сред първите жени лекари в Италия. Опровергавайки конвенциите, нормите и очакванията, за да си проправи път успешно в тази строга, доминирана от мъже област, се изисквало огромна сила, отдаденост и постоянство.

Монтесори започва да работи с деца

Ранната медицинска практика на Мария се фокусира върху психиатрията. По-късно тя проявява интерес към образованието, посещава уроци по педагогика и се потапя в теорията на образованието. Проучванията й я карат да наблюдава и да поставя под въпрос доминиращите методи за обучение на деца с интелектуални затруднения и проблеми в развитието.

Възможността да подобри тези методи идва през 1900 г., когато тя е назначена за съдиректор на нов институт за обучение на учители по специално образование. Мария подхожда научно към задачата, като внимателно наблюдава и експериментира, за да научи кои методи на преподаване работят най-добре.

Според нея на тези деца им е липсвала стимулация. Тя изисква от персонала да говори с тях и да им помогне да се научат да се грижат за себе си. Програмата е обявена за успешна, тъй като много от децата постигат неочаквани успехи.

От този опит тя заключава, че децата идват на света с капацитета да учат. Тяхната среда и участието им в нея или насърчават, или задушават тяхното интелектуално и социално израстване.

Първото Монтесори училище

През 1907 г. Мария приема предизвикателството да отвори център за целодневни грижи за деца в Сан Лоренцо, беден квартал в Рим. Учениците били малки деца на възраст от 3 до 7 години, оставени на произвола на съдбата, докато родителите им са на работа. Този център, първият по рода си, и с висококачествена учебна среда, става първата Casa dei Bambini – “Къща на Децата”.

Децата отначало били непокорни, но скоро проявили голям интерес към работата с пъзели, ученето да приготвят храна и манипулирането на учебни материали, които Мария създавала сама. Тя наблюдава как децата усвояват знания от заобикалящата ги среда, като по същество се обучават сами.

Използвайки научни наблюдения и опит, натрупан от предишната си работа с малки деца, Мария проектира учебни материали и среда в класната стая, която насърчава естественото желание на децата да учат и им предоставя свобода да избират свои собствени материали.

Мария Монтесори за Образованието на детето

Според Монтесори осигуряването на подходяща и благоприятна среда е от ключово значение за стимулиране на ученето при децата. В своята Къща на децата тя проектира мебели, сребърни прибори и съдове с детски размери. Децата реагират положително на спокойната, подредена атмосфера с редовни дейности и рутина.

Методите на Монтесори придобиват популярност

За изненада на мнозина децата в програмите на Мария процъфтяват, демонстрирайки концентрация, внимание и спонтанна самодисциплина. Те постигат успех както в обучението си, така и в общуването с връстниците си.

През 1909 г. д-р Монтесори описва подробно образователния си процес в Il Metodo della Pedagogia Scientifica applicato all’educazione infantile nelle Case dei Bambini, с което „Методът Монтесори” започва да привлича вниманието на видни педагози, журналисти и общественици. До 1910 г. училищата по Монтесори могат да бъдат намерени в цяла Западна Европа и се създават по целия свят, включително в Съединените щати, където първото училище по Монтесори отваря врати в Таритаун, Ню Йорк, през 1911 г.

През 1929 г. тя основава Международната Монтесори асоциация (AMI), за да осигури обучение на учители и насоки за многото Монтесори училища, отварящи се по света. Днес Мария Монтесори е известна като един от най-големите пионери в образованието през 20 век.

Философията на Монтесори среща противници

Когато обаче методът Монтесори набра популярност, той дава хляб и на недоброжелатели. През 1914 г. реформаторът на образованието Уилям Хърд Килпатрик публикува Изследванa системата Монтесори, която критикува Мария Монтесори за нейния фокус върху индивидуализма и използването на сетивата, за да помага на децата да учат. Ученик на образователния реформатор Джон Дюи, той се присъединява към прогресивната образователна теория на Дюи и нарича метода на Монтесори остарял.

Вследствие от анти-кампанията на Килпатрик и многото негативни геополитически обстоятелства по това време, методът Монтесори бива забравен в САЩ за цели 40 години, само за да бъде възроден отново с пълна сила.

След разговор със сина на Мария – Марио Монтесори, д-р Нанси Маккормик Рамбуш, нюйоркски педагог, има идея да върне педагогиката на Монтесори в САЩ. Тя, съвместно с група родители, открива училище Уитби в Гринуич, Кънектикът, през 1958 г. Сграда на училището става реновирана плевня, като има 17 записани ученици, а Нанси Маккормик Рамбуш става негов директор.

Благодарение на упоритата работа на Рамбуш за разпространение на знанията за Монтесори образованието, то наново придобива популярност и признание в Америка. Днес, само в Съединените щати има около 5000 Монтесори училища, които обслужват над един милион деца, от ранна детска възраст до юношеска възраст. По света съществуват още хиляди Монтесори училища.

Монтесори образованието днес

Монтесори образованието е изминало дълъг път, от своето скромно начало в една училищна стая за деца в неравностойно положение в Рим, преди повече от век. В наши дни то вече има утвърдено присъствие в образователната сфера. Асоциацията Montessori Internationale (AMI) има партньорски дружества в 24 страни на четири континента, както и 62 центъра за обучение на възпитатели по метода в целия свят.

Много известни личности са получили образованието си точно в Монтесори училище. Сред тях са, Стивън Къри; Основателите на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин; и покойният готвач, автор и телевизионна личност Джулия Чайлд.

Много успешни хора приписват постиженията си на Монтесори образованието, което са получили, демонстрирайки стойността на тази форма на образование. Това поставя метода Монтесори под светлината на прожекторите, като допълнително затвърждава репутацията му на образователна система, която позволява на хора от всякакъв произход да достигнат своя най-висок потенциал.

Изводът е ясен: методът Монтесори набира все повече и повече популярност. Това със сигурност би накарало неговата основателка д-р Мария Монтесори да се гордее много – успяла да прозре огромната сила на човешкия интелект и дълбоко убедена, че всеки човек има потенциала да се възползва максимално от нея. И все пак самата Мария Монтесори казва:

“Всеки, който иска да следва моя метод, трябва да разбере, че не трябва да почита мен, а да следва детето като свой лидер.
Как Мария Монтесори промени образованиетоМария Монтесори
Споделете тази статия