Какво-трябва-да-знаем-за-метода-Монтесори

Методът Монтесори: Какво трябва да знаем за метода Монтесори?

В последно време всеки говори за „Монтесори“ – методът Монтесори, Монтесори възпитание, Монтесори играчки, занимания по Монтесори и т.н. Но какво всъщност представлява Методът Монтесори и по какъв начин допринася за ранното детско развитие, че все повече и повече родители да го предпочитат? В тази статия ще разгледаме ключовите принципи, които отличават Монтесори образованието от традиционното, а също и:

Какво представлява Монтесори методът?

Методът Монтесори е подход на преподаване, разработен от д-р Мария Монтесори в началото на 1900 г. Методът се основава на принципа, че децата учат най-добре чрез самостоятелно насочено изследване и откриване.

Чрез този подход на децата се дава свобода да изследват и учат със свое собствено темпо. Дават им се материали, с които да работят и се насърчават да поемат рискове, за да развият независимост и увереност. Отвореният характер на дейностите насърчава любопитството, креативността и духа на експериментиране. В допълнение, децата са по-склонни да разберат концепции и идеи, с които са работили, докато напредват в дадена дейност.

След успешното прилагане на метода в първата „къща на децата“, както самата Мария Монтесори я нарича, методът на италианският пионер придобива широка популярност в цяла Италия. Първоначално д-р Монтесори обучава, посредством техниките, които сама разработва, деца от най-бедните работнически квартали. В последствие тя получава покани от цяла Европа, Индия и Северна Америка да презентира философията си, която по онова време започват да добиват все повече и повече привърженици.

Днес, по цял свят има специализирани учебни заведения, в които учебният процес е изцяло организиран по модела разработен от д-р Мотесори.

Така изглежда един типичен ден в Монтесори училище

Коя е Мария Монтесори?

Мария Монтесори е родена в семейството на баща италианец и майка унгарка. Тя живее в бедност със семейството си в Италия, но успява да се образова и става учителка, а по-късно и лекар. Мария Монтесори е родена на 31 август 1870 г. в Киаравале, Италия. Умира на 6 май 1952 г. в Рим, Италия.

По време на работата си като лекар тя забеляза, че децата не се развиват правилно поради липсата на сензорна стимулация, която получават от околната среда. Това я кара да създаде свой собствен образователен подход за деца, който да им позволи да се развиват естествено чрез самонасочено обучение и изследване.

Мария Монтесори вярва, че децата не са малки възрастни и че техните образователни потребности трябва да са различни.

Нейната работа оказва влияние върху развитието на образованието за деца, особено в предучилищните години. Този метод се основава на идеята, че децата се раждат с естествено любопитство и трябва да им се даде възможност да изследват заобикалящата ги среда и да учат в среда, която е подготвена да отговаря на техните нужди.

С какво Монтесори методът се различава от традиционното обучение?

Методът разработен от Мария Монтесори се различава от традиционното образование по това, че набляга на самонасоченото изследване на детето, свободата на движение и практическите житейски дейности. Методът Монтесори на обучение са предназначени да дадат възможност на децата да научат за себе си и заобикалящата ги среда. Този подход набляга на самонасочени дейности, така че децата решават проблеми и създават смисъл за себе си.

Самата Мария Монтесори вярвала, че децата никога не трябва да бъдат обучавани на „правилни“ отговори на проблеми, както се срещат в традиционното образование, а по-скоро да им се дава възможност да стигнат до свои собствени заключения чрез процес на откриване. Тя е била убедена, че децата Подходът на Монтесори към децата се основава на нейното убеждение, че децата са естествени учещи, които трябва да получат свобода, за да учат със собствено темпо.

Методът Монтесори е ориентиран към детето подход, който се фокусира върху развитието на независимост, концентрация, самодисциплина и уважение към другите. Методът има за цел да развие независимостта и креативността на децата, като същевременно осигурява богата среда, която насърчава ученето.

Какви са основните принципи на Монтесори метода?

Подготвена средаПодготвената среда е съществена част от метода Монтесори. Класната стая или стаята за игра вкъщи трябва да бъде организирана по начин, който стимулира ученето на децата. След това трябва да се осигури атмосфера, която насърчава децата да изследват материалите и да постигат успех с тях.
Вроденото желание да се учиМетодът Монтесори се основава на идеята, че децата имат вродено желание да учат и могат да го направят, като играят и изследват околната среда.
Учене чрез практика, конкретно ученеМария Монтесори, вярва, че децата учат най-добре, когато са активни участници в собственото си обучение, вместо да седят и да им бива преподавана информация.
Сетивни периодиТова са периоди от време, когато децата изследват различни сетива, като допир и вкус, по организиран начин. Сензорните периоди са за изследване на света чрез петте сетива. Те предоставят начин на децата да развият сетивното си съзнание и да се научат как да регулират собственото си поведение.
Несъзнателно попиващият умТова е способността на детето да усвоява информация, без да я съзнава. Несъзнателно поглъщащият ум е по същество начинът, по който учим и как усвояваме информацията.
Свобода и границиПринципът на свободата и границите е идеята, че на децата трябва да се даде свобода да правят каквото искат, но в рамките на ограничения. Принципът на свободата и границите учи децата да бъдат независими, самонасочващи се учащи, които са в състояние да изследват своята среда без страх или безпокойство.
Самостоятелност и отговорностПомага на детето да поеме отговорност за действията си и в същото време го насърчава да бъде самостоятелно и да твори. Според този принцип децата се насърчават да правят колкото могат сами, без да разчитат на своите родители или учители за помощ.
Индивидуално развитиеНе всички деца са еднакви и трябва да бъдат насърчавани да учат чрез самостоятелно насочено изследване в тяхната среда. Те имат индивидуални нужди и трябва да им се позволи да се развиват със собствено темпо. Децата в Монтесори класна стая се насърчават да работят сами, което означава, че им се дават материали и задачи, които отговарят на тяхното ниво на развитие.
УважениеСтава дума за разбиране и приемане на уникалността на всеки индивид. Уважението към другите изисква да се опитаме да се поставим на тяхно място и да разберем през какво преминават. Методът Монтесори учи децата да бъдат мили, нежни и полезни един към друг.
НаблюдениеФокусира се върху това родителите да бъдат по-скоро наблюдатели на играта на детето отколкото активни участници, но да се включват винаги, когато има нужда. Наблюдението помага на родителите да разберат от какво се интересува детето в даден момент, какво умение се опитва да развие и кога преминава през период на развитие. За този принцип е важно родителите да правят прибързани заключения, а да наблюдават безпристрастно и обективни.
Основни принципи в Метода Монтесори

Какво са Монтесори занимания?

Дейностите по Монтесори са предназначени да бъдат ангажиращи и подходящи за развитие на деца на различна възраст. Те са предназначени да помогнат на децата да развият пълния си потенциал във всички области, включително социална, емоционална, когнитивна и физическа.

Методът Монтесори се основава на идеята, че децата могат повече, отколкото си мислим, че могат. Това е начин на преподаване, който набляга на независимостта и самомотивацията, за да насърчи креативността и уменията за решаване на проблеми.

Условно можем да разделим Монтесори дейностите в три категории: сетивни, практически житейски и езикови упражнения.

Сензорните дейности се фокусират върху изследване на петте сетива чрез практическо обучение като рисуване с различни цветове или използване на инструменти като щипки или мерителни чаши.

Практическите житейски дейности включват работа с глина или пясък, както и готвене или пране с надзор от възрастен.

Езиковите упражнения обикновено се правят чрез четене на истории на глас заедно или използване на набор от карти със символи, които представляват обекти за съпоставяне на игри.

В интернет можете да откриете много идеи и вдъхновения за занмания, които може да пробвате у дома още днес. Една майка дори посвещава целия си ютюб канал на това как въвежда Монтесори методът в своя дом с двете си деца. Ако искате да почерпите вдъхновения и идеи от нея може да хвърлите едно око на канала й.

Има ли Монтесори играчки?

Играчките Монтесори не са просто играчки. Официално няма такова нещо като „играчка Монтесори“. Тези материали са специално създадени, за да помогнат на децата да учат. Те представляват различен подход към ученето и могат да се използват за три основни цели:

1) Да въведе децата в света на културата и изкуството, тъй като сами по себе си те са красиви предмети, изработени от естествени материали

2) Да развива сетивата и двигателните умения по начин, който е подходящ за всяка възрастова група

3) Да се осигури среда, която е стимулираща и ангажираща за деца.

В търговската мрежа, както и онлайн, можете да откриете много красиви игрaчки и материали. Някои от тях, дори и да не са официално признати като част от този тип обучение, също насърчават интелектуалното любопитство на вашето дете чрез повторение и цел, в същия дух на Монтесори. Когато избирате играчки, е необходимо да имате предвид няколко основни характеристики:

6 характеристики на Монтесори играчките
6 характеристики на Монтесори играчките

Играчките не са само за деца, тъй като възрастните също могат да се учат от тях. Важно е да се отбележи, че Монтесори образованието не е просто учене, а по-скоро цял начин на живот. Този подход се фокусира върху вродената способност на човешкото същество да мисли, действа и чувства в съответствие със средата, в която живее.

Един от основните начини, по които това се постига, е чрез сензорна стимулация и изследване, които трябва да бъдат осигурени от среда с много възможности за взаимодействие. Осигурете място, което детето ви да изследва Сензорната стимулация трябва да се осигури чрез сензорни играчки и игри, реквизити и среда, които са предназначени да стимулират и петте сетива. Например, бебетата могат да бъдат стимулирани, като пуснат музика или говорят за любима миризма.

Очаквайте скоро още статии свързани с философията на метода Монтесори.

Споделете тази статия