Повито бебе

За повиването: Защо? Как? и Дали изобщо?..

Повиването е едно от онези неща, които, преди да родя, си мислех, че са някакви остарели „бабини“ методи. Много скоро след това обаче установих, че този метод не само се използва широко и в наши дни, но и че е едно от най-силните оръжия на родителите в борбата с безсънните нощи. Е да, малко преувеличавам, за да Ви привлека вниманието и да внеса малко драматизъм в обстановката… а може би не преувеличавам изобщо?

Реших да събера всичко, което успях да науча от моя опит с повиването и да споделя с Вас тайната на този метод, преодолял бариерата на времето и достигнал до нас – съвременните майки. В тази статия ще намерите информация за:

 • Защо да повиваме бебето?
 • Как се повива бебе?
 • До кога се повива бебе?
 • Как да спрем да повиваме с плавен преход?
 • Какви продукти за повиване можем да използваме?
  • Пелена
  • Чувалче за повиване
  • Чувалче с „ръчички“
  • Чувалче за повиване тип „пелена“
 • Дали изобщо да повиваме бебето?

Защо да повиваме бебето?

За да отговоря на този въпрос, първо ще Ви разкажа какво ме накара да повивам моите две бебета.

За първи път видях нагледно как се повива бебе в родилното, когато една много любезна неонатоложка взе от ръцете ми ревящата ми дъщеря, за около 15 секунди я уви като пашкул и тя замлъкна. В този момент това ми се стори като фокус, тъй като броени минути преди това бях опитала всичко, за което се бях сетила, за да утеша новороденото си бебе.

Тогава неонатоложката ми обясни, че малките бебенца се стряскат от собствените си движения. Те все още са прекалено малки, за да могат да контролират движенията си съзнателно. Всяко едно от движенията им е някакъв вроден рефлекс и те все още не могат сами да го спрат. Представете си какво е да обитавате тяло, което се движи самó и Вие нямате никакъв контрол върху него. На мен ми звучи като влакче на ужасите.

Прекарало 9 месеца в собственото си тясно пашкулче, изведнъж бебето се озовава в някакво необятно, непознато и студено пространство, в което всичко се движи и то няма никакъв контрол. Повиването имитира именно това пашкулче на майчината утроба, която е била негов дом за толкова дълго време. Така то отново се чувства сгушено и сигурно, а малките крайници са „прегърнати“ и спокойни.

Скоро, след като се прибрахме вкъщи и с бебето се понесохме на крилете на ежедневието, забравих за повиването. Отчасти може би защото много ми харесваше да я гледам как спи с вдигнати над главата ръчички. Не след дълго обаче започнах да наблюдавам нещо странно – докато спеше бебето сякаш подскачаше на сън, разперваше ръчички и се будеше от това движение. Започнах да чета по темата и се оказа, че това е т.нар. рефлекс на Моро. Това е вроден рефлекс при новородените, който изчезва с течение на времето. Повиването ограничава този рефлекс, като позволява на бебето да спи за по-продължителен период, без да се буди от собствените си движения. Още по темата за сънят на новороденото може да откриете тук.

Как се повива бебе?

Според няколко различни автора, повиването датира чак от периода на палеолита, като най-ранните изображения на повити бебета са на възраст между 4000 и 4500 години. Интересно е как тази практика е достигнала до наши дни и дали начинът на повиване, който използваме днес е същия като онзи, който са използвали древните хора преди повече от 4 хилядолетия.

Все пак ще ви споделя класическия метод за повиване на бебе, което не е никак сложно, а за целта нe ви трябва нищо друго освен обикновена пелена. За предпочитане е пелената да е от памук, памучна смес, лен, муселин или друг естествен материал. Когато избирате пелена, изберете материя, която е дишаща и би предпазила бебето от прегряване.

А сега нека разгледаме целия метод на повиване стъпка по стъпка:

Стъпка 1: Разстелете пелената и поставете бебето

Върху гладка и равна повърхност поставете пелената във формата на ромб. Най-добре е да използвате квадратна пелена с размери от поне 80 cm x 80 cm. Загънете горния край на ромба, така че да сочи надолу и да образува триъгълниче. Поставете бебето по гръб, така че вратлето му да ляга върху линията на сгъване.

Стъпка 2: Загърнете десния край

Хванете десния край на пелената и го прокарайте над дясната ръчичка и гръдния кош на бебенцето. На този етап дясната ръчичка трябва да е покрита, а лявата да бъде над пеленката. Пристегнете леко и подпъхнете десния край под гръбчето на бебето.

Стъпка 3: Приберете долния край

След това, вземе този край на пелената, който сочи към вас и го приберете нагоре към бебето. Ако пеленката е много дълга можете да подпъхнете плата чак зад лявото рамо на бебето или във вече сгънатия десен край под брадичката.

Стъпка 4: Пристегнете чувалчето

Изпънете лявата ръчичка и я обгърнете с оставащата – лява част на пелената, като повиете цялото тяло на бебето. Мушнете левия край зад гърба на бебето или зад дясното му рамо.

Стъпка 5: Бебето е готово

Ако бебето ви прилича на добре увита палачинка, значи сте свършили добра работа. Винаги внимавайте да не повиете бебето твърде стегнато. Целта на повиването е да имитира прегръдка, а не да притиска бебето. Между горната част на пелената и гърдите на вашето бебе трябва да има разстояние два до три пръста. Долната част на пашкулчето трябва да е достатъчно свободна, така че краката на вашето бебе да останат свободни и леко сгънати във форма „жабче“.

Инструкции за повиване на бебе
Инструкции за повиване на бебе стъпка по стъпка

До кога се повива бебе?

Обикновено около 4-тия месец трябва да започнете преминаването към спане без повиване. Това е именно моментът, в който бебето започва да става по-активно и подвижно. Възможно е някои бебета вече да правят опити да се обръщат по корем. Това е индикатор, че е време да прекратите повиването, тъй като е важно, ако бебето се обърне по корем през нощта, да може да има опората на ръцете си.

Повиването е една от добрите асоциации за сън и на този етап, някои бебета вече са свикнали да спят повити. Ако спрете да повивате изведнъж, това може да има негативен ефект върху съня на вашето бебе. Когато установите, че е време да спрете да повивате е важно е да осигурите плавен преход. А ето и упътване стъпка по стъпка, в случай, че имате нужда от план как да направите този преход:

Как да спрем да повиваме с плавен преход?

По време на този преход е важно да не внасяте други промени в средата за сън на вашето бебе. Ако използвате бял шум, затъмнявате стаята или давате залъгалка, нека всичко остане същото, както и до сега. За да има успех методът, промяната трябва да става лека по лека.

Ден 1

Когато приготвяте бебето си за първата дрямка през деня (сутрешната) просто оставете едната ръчичка отвън. Дайте му възможност самó да заспи, но ако се затруднява, можете да опитате активно да гo успокоите и да му помогнете да заспи, докато свикне с тази промяна. За останалите дремки през деня, а също така и вечер и за през нощта, засега дръжте и двете ръчички повити.

Ден 2-3

Вечер – след като бебето ви свикне да заспива с една извадена ръчичка за сутрешната дрямка, извадете едната ръка от пелената за нощния сън. На този етап, дръжте и двете ръчички повити  за останалите дремки през деня.

Ден 4-5

Обедна дрямка – след като бебето ви е свикнало да спи с една извадена ръчичка за сутрешната дрямка и през нощта, направете същото и за спането на обяд. Възможно е бебенцето да се събуди след един цикъл на сън (около 45 мин.), като в този случай можете да отидете и да го доприспите, ако искате да спи по-дълго. На този етап, дръжте и двете ръчички повити за последната дрямка следобед. Тъй като последната (следобедната) е най-трудната дрямка за постигане, опитайте да направите тази дрямка в колата, количката или опитайте бебеносене докато трае този преход.

Ден 6-7 и след това

След като бебето ви вече може да спи (с изключение на късния следобеден сън) само с една повита ръчичка, извадете другата ръка, като започнете със сутрешния сън и продължите по същия начин, по който сте го направили с първата ръка. Извадете двете ръчички първо само за сутрешната дрямка, след това през нощта и накрая за обедната дрямка. Те могат да се събудят след един цикъл на сън, като в този случай можете да отидете и да ги приспите отново. След като бебенцето вече спи и с двете ръце навън, можете да приложите това и за късния следобеден сън. Може да установите обаче, че бебето ви се съпротивлява да се заспи за тази дрямка, така че е най-добре да опитате да го приспите в колата или в бебешката количка.

Възможно е по време на този преход бебето ви да е малко неспокойно и това е напълно нормално. Тази обстановка е нова и различна от тази, с която е свикнало и трябва тепърва да се адаптира към нея, но и това ще отшуми.

Какви продукти за повиване можем да използваме?

Пелена

Добрата стара пелена, с която сигурно дори и вие сте повивани като малки. На пазара ще откриете огромно разнообразие от пелени или по-скоро завивки, които са категоризирани като пелени, но не вършат същата работа. Виждала съм, а също съм използвала най-различни варианти на бебешки завивки, но не всяка от тях става за повиване. Защо това е важно?

повиване с пелена
Памучна пелена за повиване

Първото нещо, което трябва да съобразите, когато избирате пелена за повиване, това е материята. Това е толкова важно, тъй като по-дебелите материи, както и синтетичните такива, крият риск от претопляне, понеже не осигуряват добра циркулация на въздуха. За предпочитане е пеленката да е от памук, памучна смес, лен, муселин или друг естествен материал. Когато избирате пелена, изберете материя, която е дишаща и би предпазила бебето от прегряване.

Второто важно нещо е размерът. Ако пелената е твърде малка, логично, няма да можете да повиете бебето, но дори и да успеете, то може само да се „развие“ докато спи. Това може да крие и известен риск, тъй като част от развитата пелена може да попадне върху нослето и устата на бебето и да ограничи дишането му. Ако пък пелената е прекалено голяма, тогава ще имате излишък от плат, който ще се чудите къде да подвиете или мушнете, което от своя страна също може да доведе до претопляне, а също така може допълнително да пристегне бебето, което ние естествено не желаем.

Идеалните пропорции на пелената за повиване са около 80 cm / 80 cm или малко повече, в зависимост от големината на самото бебе. Важно е пелената да е квадратна, за да може повиването да стане по-лесно. Естествено ако имате правоъгълна пелена, която е от дишаща материя, може да се опитате да повиете и с нея, но все пак следете да не е твърде стегната или пък хлабава.

Чувалче за повиване

В помощ на съвременната майка идват чувалчетата за повиване и именно такова използвах с второто си дете. Признавам, че ми спести много време и усилия и от към повиване и от към приспиване. Просто го слагах в чувалчето, а то от своя страна вършеше своята магия. Е, сега малчуганът вече спи в обикновено чувалче, но определено главна роля в изграждането на добри навици за сън изигра точно чувалчето за повиване.

Чувалче за повиване

Хубавото на тези чувалчета, освен страхотният ефект върху спането, е, че могат и да се използват като обикновени спални чувалчета. Това е така, тъй като за удобство производителите са ги снабдили с тик-так копченца, които може да разкопчаете ако искате ръчичките на детето да са отвън или пък да закопчаете, ако искате да са прибрани.

Друг плюс е, че обикновено тези чувалчета са с различна дебелина или тог (на англ. tog) в зависимост от сезона идват с инструкции за това какво да облечете на бебето си в зависимост от температурата в стаята. С това се намалява риска от претопляне, както и вашите главоблъсканици дали няма да настине.

Още един аргумент „за“ е това, че преходът от „повито“ към „развито“ бебе става много по-лесно. Когато извадите ръчичките навън, бебето продължава да спи във вече познатото му чувалче и не се налага да има и друг преход от пелена към чувалче. Това не е особена драма, но все пак някои по-чувствителни бебенца ще го усетят.

Големият минус на тези чувалчета обаче е цената. Най-евтините, на които аз съм попадала, са български, с доста добро качество, а цената е около 50 лв. Това е една сравнително приемлива сума, имайки предвид, че дори и цените на обикновените чувалчета са подобни. За да си закупите подобен продукт на някои от наложилите се чуждестранни марки обаче ще трябва да си отделите от около 80 лв. и нагоре. Ако не сте убедени, че повиването е вашият метод едва ли бихте се разделили със съответната сума. За това пък, винаги може да изпробвате повиването с пелена и ако усетите полза от „упражнението“ да инвестирате и в чувалче.

Чувалче с „ръчички“

Вариация на чувалчетата за повиване е това, което аз наричам „чувалчета с ръчички“. Представляват спални чувалчета, които вместо прорез за ръчичките имат нещо, което много наподобява ръкави, които обаче са с фиксирана позиция нагоре. Целта на тази, леко странна форма, е да осигури повече свобода за движение на бебето, както и да им позволи да спят в естествената им поза с вдигнати ръчички.

чувалче с ръчички ползи
Чувалче за повиване с ръчички

Тези чувалчета също имат благоприятно влияние върху неспокойните бебешки движения, като ограничават рефлекторните стряскания и подскачания на сън, но също така осигуряват известна свобода на движение. Като цяло, резултатът наподобява този на повиването с разликата, че ръчичките, макар и прибрани не са така ограничени и пристегнати.

Подобно чувалче може също да е решение и за родители, които имат проблем със смучене на палеца или на ръцете от бебето. А дори и за родители, чиито бебенца несъзнателно си махат биберона докато спят, от което се и будят (като моя милост).

Такива чувалчета за съжаление не са много разпространени на нашия пазар. Цената им варира от около 40-50 лв. до стотина лева в зависимост дебелина, размер и марка. Ако все пак подобен продукт резонира с вашите нужди и нагласи, сдобиването с него може да е на няколко клика и една доставка разстояние.

Чувалче за повиване тип „пелена“

„Антистрес“ пелена или отново чувалче за повиване, така може да откриете ето тези чувалчета, които в горната си част имат две, подобни на крилца части, които „прегръщат“ бебето, подобно на обикновената пелена. Повечето модели са снабдени с велкро лепенки или копченца за улеснение при повиването.

чувалче за повиване тип пелена
Антистрес пелена

Тези пелени са удобни, тъй като позволяват да повиете бебето и да оставите краченцата му свободни навън, което е наистина удобно, особено в летните горещини. Това се получава като просто поставите бебето върху чувалчето и загърнете само ръчичките. За разлика от другите чувалчета, тук не трябва да разкопчавате ципове и допълнително да изнервяте вече сънливото бебе.

Друг плюс на този тип чувалче за повиване е това, че повечето модели които се откриват на нашия пазар на сравнително достъпни цени от порядъка на 25 лв. – 50 лв. Това може значително да наклони везните в негова ползва, особено ако искате да си закупите повече от един брой или просто искате имате резервен вариант, когато другото чувалче е за пране.

Минусът на този вариант за повиване е това, че не позволява по-дълготрайна употреба. За разлика другите чувалчета за повиване, когато детето ви вече няма нужда от повиване, тази пелена не може да се използва като обикновено спално чувалче. Естествено, възможно е да има модели, които позволяват и подобна опция, но с това сигурно ще има и промяна в цената.

Дали изобщо да повиваме бебето?

Като всеки въпрос, свързан с отглеждането на едно бебе и въпросът дали да повивате своето е изцяло ваше лично решение. Възможно е някои бебета дори да нямат нужда да бъдат повивани и ако вашето малко съкровище едно от тях, мога само да ви поздравя и благородно да ви завидя.

Ако сте решили да повивате бебето си, винаги подхождайте с внимание, когато избирате пелена или спален чувал, като на първо място поставяте безопасността на вашето бебе. Ако имате съмнения и не сте сигурни дали повивате бебето си правилно, може да потърсите и видеоклипове с подробни указания.

С написаното до тук споделих с вас ползите, които може да имате от повиването, както и мои лични впечатления. Ако това, което съм Ви представила като информация, резонира с вашите нужди и нагласи, и решите да дадете шанс на повиването, то се надявам да имате само приятни преживения, като мен самата.

Споделете тази статия